Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus MERS

Nieuw type coronavirus ontdekt.

In september 2012 is een nieuw type coronavirus ontdekt.
Internationaal wordt de volgende naam voor dit virus gehanteerd:
Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (MERS-CoV).
Wereldwijd zijn er sinds september 2012 tot 26 april 2014 261 patiënten met een laboratoriumbevestigde infectie met MERS-CoV gemeld bij de WHO.
Hiervan zijn 93 patiënten overleden.

Bijna alle patiënten hebben de infectie opgelopen in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, Qatar, Oman, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten). Daarnaast is het MERS-coronavirus vastgesteld bij enkele mensen in een aantal Europese, Noord-Afrikaanse en Aziatische landen.
De bron van besmetting van deze patiënten ligt echter in het Midden-Oosten.
Er zijn vermoedens dat dromedarissen een rol spelen bij de overdracht van het virus.
Het MERS-coronavirus lijkt niet makkelijk van mens-op-mens overdraagbaar.

Microscopisch beeld MERS virus

Middle East Respiratory Syndrom

Ziekteverschijnselen bij MERS besmetting

Coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren.
Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziekteverloop kan geven, met zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd.
De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Het MERS-coronavirus wordt vaak vergeleken met het SARS virus.
Het SARS-virus is ook een coronavirus. SARS en MERS zijn echter verschillende typen coronavirussen, met andere eigenschappen.

Reizigers naar het Midden-Oosten

Er geldt geen aangepast reisadvies voor het Midden-Oosten.
Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein (WHO/ECDC).
Omdat de bron van infectie nog onbekend is (maar mogelijk van dieren afkomstig), dienen reizigers algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met dieren en dierlijke afvalproducten te vermijden.
De gebruikelijke reisadviezen, inclusief hygiëneadviezen, voor het Midden-Oosten kunt u vinden op de website van het LCR.

Meldingsplicht bij MERS

Omdat het nieuwe coronavirus pas is ontdekt, is er weinig informatie over de ernst van de ziekte en de manier waarop het virus verspreid wordt. De overheid wil eventuele patiënten met MERS-coronavirus in Nederland zo snel mogelijk opsporen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom is het MERS-coronavirus opgenomen als meldingsplichtige ziekte binnen groep A voor behandelaren in het ziekenhuis.

Bron van deze informatie : www.rivm.nl