Dodelijke Aziatische tijgermug rukt op !

Nu reeds in Italië en Zuid-Frankrijk

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt op steeds meer plaatsen op de wereld voor. De van oorsprong uit Azië afkomstige mug wordt nu ook in Nederland gesignaleerd. De muskiet komt binnen via verschillende goederen die uit het verre oosten geïmporteerd worden, zo bericht Trouw.

Bij een viertal sierkwekerijen heeft de Plantenziektenkundige Dienst in 2005 tijgermuggen aangetroffen. De tijgermug kan virussen overbrengen die knokkelkoorts, de West-Nijlziekte, en gele koorts kunnen veroorzaken. Op de eilanden Mauritius en Réunion is sprake van een ware epidemie. Meer dan 200.000 mensen zijn daar getroffen door het zogenoemde chikunganya-virus. Honderd tot tweehonderd mensen zijn er aan overleden.

De tijgermug komt het land binnen met het zogenaamde Lucky Bamboo (Dracaena), Chinese sierbamboe. De staken worden vervoerd op water. In dit laagje water leggen de muggen hun eitjes. Daarom wil directeur Roel Coutinho van het centrum infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de bamboe alleen nog op gel wordt ingevoerd. Dat zou de larven van de tijgermug verstikken.

Het ministerie van Volksgezondheid laat in het dagblad weten de situatie niet zo ernstig te vinden dat nieuwe wetgeving nodig is. Afspraken met brancheorganisatie over gecontroleerde invoer zouden genoeg zijn zolang niet zeker is of de mug in Nederland kan overleven. Tegen de tijd dat de bamboestaken in de winkel worden verkocht, is er volgens de krant geen gevaar meer.

Naast de bamboeplanten zorgt ook de internationale handel in oude banden voor de verspreiding van de tijgermug naar andere werelddelen. Momenteel is de mug te vinden in grote delen van het zuidoosten van de VS, Hawaï en Afrikaanse landen.

Ook in andere landen rukt de mug op. In Italië en Zuid-Frankrijk hebben al langer te kampen met de agressieve exoot. In Rome wordt al geruime tijd gewaarschuwd met posters tegen deze muskiet. Ook in Albanië wordt de mug regelmatig gesignaleerd. In Canada is de import van Lucky Bamboo al sinds 2001 aan banden gelegd om te verkomen dat de mug zich verder verspreidt.

Bron: Trouw, RIVM Datum: 04 augustus 2006