Baarmoederhalskanker: voorlichting is belangrijk

Baarmoederhalskanker is op wereldschaal de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen onder de 45 en is de derde belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen, na borst- en longkanker.

Elke twee minuten sterft er ergens in de wereld een vrouw aan baarmoederhalskanker. In België overlijdt er nog altijd één vrouw per dag aan deze ziekte, ondanks het belangrijke effect van de opsporingsprogramma’s. Gelukkig zijn er door de preventie, de diagnose en de behandeling van baarmoederhalskanker belangrijke vorderingen geboekt, zoals het ontwikkelen en op de markt brengen van een vaccin. Maar wat voor ziekte is het eigenlijk?

De baarmoederhals: een natuurlijke barrière

De baarmoederhals is het smalle en buisvormige deel van de baarmoeder.
Ze eindigt in de vagina met een kleine opening, waardoor menstruatiebloed naar buiten kan vloeien.
De baarmoederhals doet dienst als een soort barrière en ze belet dat er infecties tot in de baarmoeder binnendringen.
Tijdens de zwangerschap is de baarmoederhals gesloten en helpt ze op die manier de foetus in de baarmoeder te houden. Als het kind klaar is om geboren te worden, wordt de baarmoederhals wijder om de doorgang te bevorderen.

Baarmoederhalskanker: welk HPV?

Er is sprake van baarmoederhalskanker als de cellen in de binnenwand van de
baarmoederhals abnormaal worden en zich op een ongecontroleerde manier beginnen te vermeerderen.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humane papillomavirus
(HPV), een sterk verspreid virus. Er bestaan een honderdtal types van dit virus. Het
merendeel ervan vormt weliswaar maar een laag risico. De meeste gevallen van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door twee types, het HPV16 en het HPV18 .
Beide types zijn goed voor ongeveer 70% van het totale aantal gevallen van baarmoederhalskanker.

HPV wordt gemakkelijk overdragen

Dit virus is heel sterk verspreid en wordt heel gemakkelijk overgedragen. Dat gebeurt tijdens het vrijen of in bepaalde gevallen zelfs door intiem huidcontact in de genitale streek.
Elke vrouw die seksueel actief is, loopt dus het risico om besmet te raken. Het gebruik van een condoom helpt het risico op infectie beperken, maar het geeft toch geen absolute bescherming.
De huid die zich in de onmiddellijke buurt van de geslachtsorganen bevindt kan immers ook drager van het virus zijn. Zo’n 80% van de seksueel actieve vrouwen raken in de loop van hun leven op die manier besmet door minstens één type van het HPV.
Gelukkig is ons immuunsysteem in staat om het merendeel van de infecties door het HPV uit te schakelen, en dat zonder dat we er ons bewust zijn dat we een infectie hebben opgelopen.
Maar af en toe blijven bepaalde types van virus met een hoog risico toch in de baarmoederhals zitten en na verloop van tijd kunnen ze leiden tot de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.


Bron : Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste 25/09/2007